In Barcelona worden meerdere talen gesproken vanwege de diverse culturele achtergronden en de officiële talen in Catalonië, de autonome gemeenschap waartoe Barcelona behoort. De belangrijkste talen die in Barcelona worden gesproken, zijn:

  1. Catalaans (Català): Dit is de officiële taal van Catalonië en wordt het meest gesproken in Barcelona. Straatnaamborden, officiële documenten en onderwijs worden in het Catalaans weergegeven. Het is ook de primaire taal van veel lokale Catalanen.
  2. Spaans (Español): Spaans is de tweede officiële taal van Catalonië en wordt in Barcelona ook veel gesproken. Het wordt vaak gebruikt in toeristische gebieden en zakelijke omgevingen.
  3. Engels: Engels wordt als toeristische taal veel gesproken in Barcelona, vooral in hotels, restaurants, toeristische attracties en winkels. Veel mensen in de toeristische sector spreken een redelijk tot goed niveau Engels.
  4. Andere talen: Door de internationale aantrekkingskracht van Barcelona kun je ook mensen tegenkomen die andere talen spreken, zoals Frans, Duits, Italiaans, enzovoort. Dit is met name het geval in gebieden met een grote internationale aanwezigheid.

Over het algemeen kun je als toerist in Barcelona goed terecht met Spaans en Engels. De meeste mensen in de toeristische sector spreken deze talen goed, en de meeste toeristische informatie is beschikbaar in het Spaans en Engels. Het is echter altijd een goed idee om enkele basisuitdrukkingen in het Catalaans te kennen, omdat dit de lokale cultuur en het respect voor de plaatselijke bevolking kan bevorderen.